1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Speedo cluster

Discussion in 'Norton Motorcycles (Modern)' started by richard-7, Jun 11, 2017.

  1. richard-7

    richard-7

    Joined:
    Feb 24, 2014
    My speedo needle fell off. Anyone know how to get the bezel cover off? The part number doesnt exist in the vdo website. It looks snapped in but cannot confirm. The bezel is cheap plastic so using a screw driver to pry only damages. If I can get it off I will look into making nice bezels from stainless.
     
  2. TonyA

    TonyA VIP MEMBER

    Joined:
    Jan 16, 2015
    There are specialists who work on the old commando units. Perhaps they could give some advice. I wonder what a new VDO unit would cost ? Do you think about $300 USD ? Am I low or high ?
     
  3. Britfan60

    Britfan60 VIP MEMBER

    Joined:
    Jan 5, 2014
    Its probably snapped in but have you tried twisting in case it has a thread? Needle falling off kind of sucks. Snapping the bezel will suck even more.
     
  4. richard-7

    richard-7

    Joined:
    Feb 24, 2014
    I have my dads red bike spare but the mileage is stored in the cluster so I don't want to do that.
     
  5. TonyA

    TonyA VIP MEMBER

    Joined:
    Jan 16, 2015
    Can you contact VDO either by phone or email . They may be willing to fix it for you for free ??? Because VDO is a quality brand this may be a solution. If the units are throw away then make them admit to that as well . Just my view of this. If VDO is quality they will want to take care of this. It may be worth a phone call to VDO USA ?
    Sales Enquiries:
    0121 326 1234

    Support (Diagnostics/TPMS/Parts):
    0844 665 7623

    Support (Tachograph):
    0121 326 1277
    This is VDO UK
    Lets ask Kevin French how about that : His phone # 011 + 44 1332 811988
     
  6. Britfan60

    Britfan60 VIP MEMBER

    Joined:
    Jan 5, 2014
  7. richard-7

    richard-7

    Joined:
    Feb 24, 2014
    Thanks guys. You would think the factory would have an answer and post something. Anyhow, once I figured it out I'll share.
     
  8. richard-7

    richard-7

    Joined:
    Feb 24, 2014
    Thanks Tony.

     
  9. Barney Cardwell

    Barney Cardwell

    Joined:
    Sep 9, 2018
    Speedo stopped working on my 961 sport with only 1783 miles. Got new sensor and Norton sent me a clock to test on my bike but still not working. Checked everything. Anyone have this problem?
     
  10. Britfan60

    Britfan60 VIP MEMBER

    Joined:
    Jan 5, 2014
    Hey Richard
    Did you ever tell us how you got the bezel off and the needle on? How you reinstalled the bezel??
     
  11. TonyA

    TonyA VIP MEMBER

    Joined:
    Jan 16, 2015
    Hello , So are you saying that you replaced the speedo and speedo sensor and still not working ? Broken wire , Can ohm it through with a meter.
     
    Last edited: Sep 14, 2018
    trevorpacker likes this.
  12. Barney Cardwell

    Barney Cardwell

    Joined:
    Sep 9, 2018
    I will check wiring today with a meter. Thanks Tony.
     
  13. TonyA

    TonyA VIP MEMBER

    Joined:
    Jan 16, 2015
    Hello Barney , Could you give us more details about your speedo problem ? For example when you say not working , does that mean nothing works ? No needle movement , no odometer , no lights , no lcd readout ? Like power is lost ?
     
    Britfan60 likes this.
  14. Barney Cardwell

    Barney Cardwell

    Joined:
    Sep 9, 2018
    Hi Tony, when the key is turned on the needle flickers. Lights and readout ok, odometer shows but doesn't click up the miles. Checked the wiring loom today with a Fluke multimeter and all seems to be ok. The test speedo that Norton sent me flickered too when key was turned on.
     
  15. TonyA

    TonyA VIP MEMBER

    Joined:
    Jan 16, 2015
    Hello Barney , What year is your bike ? I want to follow the correct wiring diagram .Euro 4, Euro 3 ..
     
  16. TonyA

    TonyA VIP MEMBER

    Joined:
    Jan 16, 2015
    So my bike a 2014 shows a screened cable but the later bike do not. Pin 3 of the speed sensor should get 12v , Pin 2 of sensor goes directly to pin 5 of the speedo plug , and pin 1 is tied to ground. Did you check the 1k resistor between pin 4 and 5 of the speedo connector ? You can swap the speedo senor into the cam sensor position and if the bike starts and run the sensor is good. The cam and speedo sensors are the same.
     
    Last edited: Sep 15, 2018
  17. Raphi

    Raphi

    Joined:
    Aug 17, 2015
    Tony, do you know what is the purpose of this resistor?
     
  18. Barney Cardwell

    Barney Cardwell

    Joined:
    Sep 9, 2018
    Hi Tony, Bought my bike new in November 2015. I believe it is a MK 1.
     
  19. Barney Cardwell

    Barney Cardwell

    Joined:
    Sep 9, 2018
    All wiring is checked, did swap the cam sensor and bike started .
     
  20. TonyA

    TonyA VIP MEMBER

    Joined:
    Jan 16, 2015
    The resistor is needed for signal development . Some would call it a pull up resistor . There should be 12 V on the speedo pin 4 as well. Without the resistor the pulses waveform would not appear .
     
    Raphi likes this.

Share This Page